Emotionally Focused Therapy (EFT)
Het kan fijn zijn, vloeiend gaan, je hebt het gevoel dat het vanzelf gaat en je zweeft samen over de dansvloer...
Maar als het stokt gaat het niet meer zo lekker, dan komen er irritaties en vaak verwijt de een de ander dat die het niet goed doet. De sfeer wordt er dan niet beter op en het kan gaan van kwaad tot erger. Het kan zelfs zo demotiverend zijn dat beiden de dansvloer verlaten...
Herkenbaar? Eigenlijk gaat het er niet om dat de een of de ander het niet goed doet, maar dat beide (dans)partners in een patroon verstrikt raken die een spiraal van onmacht, frustratie en desillusie tot gevolg heeft.
Het zijn de partners niet die de schuld zijn, het is de dans die gedanst wordt. Als men dat eenmaal inziet en het verwijten gestopt kan worden komt er weer ruimte voor iets nieuws.
Voor een gezonde relatie is een veilige hechting van groot belang. Hoe dat werkt wordt beschreven op de pagina over hechting.
Wij zijn beiden als gevorderde EFT-relatietherapeuten opgenomen in het register van de Stichting EFT Nederland.
We heten je van harte welkom in onze praktijk in Leiden en in Amsterdam.
Relatietherapie & haptotherapie
EFT of Emotionally Focused Therapy is een relatietherapie die is ontwikkeld door de Amerikaanse psychologe en relatietherapeut Sue Johnson. Het in Nederland bekende boek "Houd me vast" is van haar hand.
EFT richt zich op de onderliggende emoties die een relatie kunnen verstoren en welke behoeften de beide partners eigenlijk hebben. Dus van bijvoorbeeld boosheid (verwijten als "jij luistert ook nooit!" en "ik doe het ook nooit goed!") naar verlangen naar bevestiging en geaccepteerd worden ("ik wist niet dat jij er zoveel moeite mee hebt" of "ik ben blij dat je laat zien dat het je raakt").
EFT sluit heel goed aan bij onze ideeën vanuit de haptotherapie:
dat je als mens goed bent zoals je bent en dat je het recht hebt om emotioneel te groeien.
Onderzoek
Er is in 2019 onderzoek gedaan door de Universiteit Utrecht in samenwerking met de Stichting EFT Nederland om beter inzicht te krijgen in de oorzaken en gevolgen van relatieproblematiek, en wat stellen motiveert (of ervan weerhoudt) om hulp te zoeken. Inmiddels is het onderzoek afgerond. Hier een kort verslag van de eerste resultaten.