Ik ging mijn eigen gevoel als uitgangspunt nemen
Het verhaal van Annemarie
Een beetje onwennig stapte ik de eerste keer de haptotherapiepraktijk binnen.
Wat moest ik nou toch zeggen? Ik wist toch allemaal heel goed hoe het zat?
Met de eerste ervaring op de werkbank werd me al veel duidelijk. Arno vroeg me naast hem te komen zitten. Een beetje zenuwachtig dat ik ook daadwerkelijk iets moest 'doen' ging ik zonder het in de gaten te hebben heel dicht naast hem zitten. '
Voelt dit goed?' was wat hij me vroeg. Ik had mezelf altijd als 'gevoelsmens' getypeerd maar ik moet eerlijk bekennen dat ik echt moest schakelen naar 'voelen'.
Gaandeweg de therapie bleek dat de basis te zijn 'word je bewust van je gevoel, wat vertelt dat jou?'
Door me bewust te worden en ook te vertrouwen op mijn gevoel is het me in verbazingwekkend korte tijd gelukt patronen te gaan zien, te veranderen en ruimte voor mezelf te creëren.
Mijn eigen gevoel als uitgangspunt te nemen in plaats van continu met de verwachtingen van anderen bezig te zijn.
Wat ik door de haptotherapie leerde was zo zuiver en kinderlijk eenvoudig dat ik me meerdere malen heb afgevraagd hoe ik het ooit 'vergeten' kon zijn.
Een hele waardevolle ervaring waarbij Arno mijn gids was terug naar wat er eigenlijk altijd was!
Arno over bewust zijn
Wat zijn we bewust van onszelf?
Wij mensen doen veel dingen onbewust. Zo denken we er niet bewust bij na als we met een kopje koffie in de hand de trap op lopen en het kinderspeelgoed omzeilen dat er ligt.
In dit voorbeeld heb je gevoel voor de situatie en houd je rekening met wat je (onbewust) waarneemt.
Wie in dat geval heel hard de trap op rent heeft grote kans nogal met de koffie te knoeien of uit te glijden over een speeltje van de kinderen.
Maar het kan ook gebeuren dat we in beslag genomen worden door dingen waar we aan (moeten) denken. Bijvoorbeeld taken die uitgevoerd moeten worden op het werk, of een druk programma moeten afwerken privé.
Hoe meer we 'in ons hoofd' zitten, hoe lastiger het wordt om nog waar te nemen wat we voelen. En of we wel dát doen wat klopt.
Dat is wat Annemarie ook zegt: "Ik was er niet eens mee bezig of het goed voelde, ik deed gewoon wat hij zei."
Het bewust zijn gaat dus niet over waaróm ik iets zus of zo doe, maar over of dat voor mezelf OK is, of het klopt. Dat lijkt heel simpel en vanzelfsprekend maar voor veel mensen is dat niet het zo eenvoudig.
Bewust zijn is weten wat er in je omgaat, wat je voelt, ziet, hoort en daarover kunnen vertellen.
Haptotherapie is een ervaringsgerichten therapie die kan helpen om te leren je bewuster van jezelf te zijn.