Ik werd mij steeds bewuster van mijn emoties
Het verhaal van Jan
Ik deed namelijk te veel met mijn verstand, waardoor mijn daadwerkelijke onderliggende gevoelens/emoties ondersneeuwden. Zeker omdat ik autisme heb, is het voor mij altijd lastig geweest om bij mijn daadwerkelijke gevoel te komen.
Omdat ik al bij Carolien relatietherapie volgde, heb ik haar ook ingeschakeld voor de haptotherapiesessies. In het begin was het nog wel even wennen. Als ik de vraag 'wat voel je' kreeg, gaf ik meestal een antwoord vanuit mijn verstand. Het ging er echter om dat ik echt moest aangeven wat ik nou daadwerkelijk voelde. Na een aantal sessies begon het kwartje te vallen en werd ik mij steeds bewuster van mijn emoties en hoe ik hier het beste mee kan omgaan.
Carolien bleef altijd geduldig en legde dingen gerust nog een keer uit als ik het even niet snapte. Dit heb ik als zeer fijn ervaren! Ook heb ik verschillende oefeningen gehad om te leren hoe ik het beste in verbinding kon staan met mijzelf en mijn gevoel.
Een ander voorbeeld is dat we gingen oefenen hoe ik het beste kan lopen en staan. Ook deden we aanrakingsoefeningen, waarbij Carolien drukte op bepaalde punten in mijn lichaam. De kunst was dan dat ik alsnog zoveel mogelijk alles loslaat, zodat ik zoveel mogelijk de verbinding voel met mijzelf/een gevoel van controle heb.
Door deze oefeningen let ik nu veel beter op hoe ik zit, sta, loop of lig. Dit zorgt ervoor dat ik over het algemeen een meer ontspannen gevoel heb en minder stress ervaar. Ook hierbij heeft Carolien mij zeer deskundig en op een prettige en warme manier begeleid!
Al met al zal ik haptotherapie zeker aanraden aan andere mensen die vastlopen en het lastig vinden om bij hun gevoel te komen. Voor veel soorten mentale aandoeningen/problemen is dit een zeer geschikte vorm van therapie!
Bij Carolien ben je hiervoor aan het juiste adres!
Arno over angstklachten
Angstklachten, variërend van onrust, faalangst en slaapstoornissen tot hyperventilatie en paniek, zijn veel voorkomende klachten.
Angst heeft een waarschuwende functie en is een emotie die eigenlijk heel normaal is.
Daar waar angst negatief wordt, je zou kunnen zeggen belemmerend, en het je eigen groei en ontwikkeling in de weg staat, daar gaat het tegenwerken.
Dan hebben we het over angsten als schaamte, wantrouwen, minderwaardigheidsgevoel, angsten door gedachten die niet reëel zijn.
Letterlijk vertalen zich de angstklachten in het lichaam.
Zit de angst in het keel, nek/schouder gebied dan wordt het ervaren als “ik stik erin”.
Zit de spanning meer bij het middenrif dan is er mogelijk onvoldoende wisselwerking met de ander.
Zit de spanning nog lager in het bekkenbodemgebied, “men knijpt hem”, dan is er vaak gebrek aan vertrouwen in zichzelf soms gerelateerd aan basisveiligheid, dus vertrouwen in de ander.
Haptotherapie helpt je om weer in beweging te komen.
Waar stagneert de beweging?
Heb je moeite met loslaten, wat laat je van jezelf zien, hoe ga je om met afstand en nabijheid, hoe is het met vertrouwen?
Dus de volgende stap is om de ontwikkeling weer in beweging te krijgen. Waar loop je in vast? Hoe ga je met angst om?
Haptotherapie helpt bewustwording te verkrijgen in hoe je met jezelf, de ander en je omgeving omgaat.
Bij gevoelscontact gaat het om het ervaren van de emotionele beweging.
Mensen denken vaak dat ze contact hebben door elkaar aan te kijken. Toch is voelen een andere vorm van contact.
Gedachtes kunnen angsten oproepen, terug naar het wezenlijke contact kan je helpen om onderscheid te maken tussen wat voel je echt en wat is bedacht.