Ik ben best een heel nuchter persoon

Het verhaal van Rinske

Doordat ik steeds ziek was, kwam ik in een medische molen terecht. Ineens was daar de angst weer om dood te gaan, terwijl daar totaal geen sprake van was. Waar kwamen al die angsten toch vandaan? Als ik deze angst niet had, dan was er wel weer wat anders. Ik was er zat van. Nu kon ik er nog met gemak iets aan doen. Ik ging naar de huisarts en vroeg om een verwijsbriefje voor een psycholoog o.i.d. Ik wilde er gewoon even met iemand over praten. Er waren tenslotte nog veel meer dingen waar ik mee zat in de familiesfeer en wat ik ook totaal niet los kon laten. Steeds twijfelde ik of het wel erg genoeg was. Maar praten kon tenslotte geen kwaad. De arts vond dat ik alles veel te goed zelf kon verwoorden en zelf wel wist waar het vandaan kwam. Dus een psycholoog was in zijn ogen geen optie. Hij raadde mij aan om eens haptotherapie te gaan doen. Deze therapie zou er voor zorgen dat ik beter naar mijn gevoel leerde luisteren en dat er daardoor meer rust en ruimte in mijzelf zou komen.
Ik ben best een heel nuchter persoon dus vroeg mij wel een beetje af of het niet te zweverig zou zijn. Tegelijkertijd ben ik erg gevoelig en heb snel last van alle prikkelingen e.d. om mij heen dus was ik ook wel nieuwsgierig naar deze therapie.
Na mijn eerste contact met Carolien voelde ik mij zo goed, dat ik meteen zin had in de volgende keer. Ten eerste was er een luisterend oor en ten tweede kwam ik terug met een rustig gevoel. En dat terwijl we alleen even een uurtje hadden gepraat.
Uiteindelijk ben ik een keer of 7 a 8 geweest en het heeft mij erg goed gedaan. Er werd gepraat en er werden oefeningen met aanrakingen gedaan. Allemaal op je eigen tempo. Ik heb me niet een keer ongemakkelijk gevoeld. Ik kwam altijd met een rustig en voldaan gevoel terug. Alle tips heb ik ook in de praktijk toe kunnen passen. Ik ben nog steeds bezig met het goed leren luisteren naar mijn gevoel. Wanneer ik toch weer angst heb of een "rotgevoel" heb, dan kijk ik terug naar de afgelopen dagen en kom erachter dat ik ergens mijn gevoel voorbij gegaan ben en dat uit zich dan bij mij vaak in een "rotgevoel", maar soms ook in lichamelijke klachtjes. Je leert echt je verstand en je gevoel te scheiden. Je leert inzien wanneer je beslissingen met je verstand neemt en wanneer met je gevoel. En wanneer je dingen met je verstand moet beslissen en wanneer je beter naar je gevoel kunt luisteren. Je gevoel is er niet voor niets! Veel te veel dingen in het dagelijks leven worden verstandelijk opgelost en daarna voel je je er vaak helemaal niet goed bij. Dat is tenminste mijn ervaring en daar heb ik dus nu veel minder last van.
Carolien bij deze nogmaals bedankt en misschien tot ziens. En voor de mensen die er nog over twijfelen: Je problemen hoeven helemaal niet groot te zijn om eens aan te kloppen bij een haptotherapeut. Ik weet zeker dat deze therapie voor iedereen erg rustgevend en verhelderend zou kunnen zijn. Als je er maar voor open staat.

Arno over lichamelijke klachten

Arno over lichamelijke klachten

Mensen komen in de praktijk en zeggen: Ik heb last van mijn lijf!

Rugpijn, nekklachten, hyperventilatie, het gevoel te hebben als een veer gespannen te zijn....veel van de lichamelijke spanningsklachten die er bestaan worden niet veroorzaakt door een onwillige spier of een zenuw-ontsteking, maar door de manier waarmee we omgaan met ons lichaam. Eigenlijk is het hetzelfde als het lampje dat gaat branden in het dashboard van je auto: Het geeft aan dat er iets niet goed gaat. Maar dan moet je dat signaal wel goed verstaan.
Veel lichamelijke klachten worden veroorzaakt door het negeren van de signalen en het overschrijden van grenzen. Meestal niet meteen, maar wel als dat heel vaak gebeurt.
Stel, je bent moe maar je vindt dat je dit nog af moet maken en dat, terwijl je lijf je laat weten dat het moe is.

Misschien vind je met je verstand, je hoofd, wel je door moet en dat lichamelijke klachten erbij horen. Het lampje brandt wel, maar je kiest er niet voor om er wat aan te doen. Dan is het niet meer dat logisch dat het lichaam gaat protesteren: jouw lijf heeft last van jou!

Haptotherapie richt zich op het voelen, je gevoel, en niet op wat je moet, of wat de norm is. Het gaat erom dat je weer contact maakt met je lichaam, dat je leert wat het lampje te melden heeft en er ook naar luistert en handelt. Zo raak je die spanning in het lichaam kwijt. Je lichaam zal je honoreren. In de therapie kan het dan bijvoorbeeld gaan om te ervaren wanneer je (lichaam) aan de grens zit zodat je een andere keuze kan maken dan door te gaan.


Dat ervaren is belangrijk omdat alleen het weten dat je moet luisteren vaak niet genoeg is. Je moet het soms letterlijk voelen.

Formulieren

Online aanmelden