De grootste ontdekking die ik heb gedaan: mijn eigen kleur
Het verhaal van Josefien
Ik kende haptotherapie van jaren geleden in een andere plaats. Toch was de drempel om naar een nieuwe therapeut te gaan en daar mijn gevoelens bloot te leggen, heel groot.
Maar wat ben ik blij dat ik ging. Een jaar lang heeft Carolien naast me gestaan. Wonderlijk hoeveel steun dat geeft.
Carolien is kritisch en open, stelt best wel pijnlijke vragen en
Carolien is kleurrijk en gebruikt kleuren als metafoor voor wie je bent. En dat is de grootste ontdekking die ik heb gedaan: mijn eigen kleur. De kleur die ik zelf, vanbinnen ben. De kleur die ik vanaf nu wil laten zien, zonder me afgewezen te voelen als anderen een andere kleur kiezen.
Ik zal Carolien missen maar ik weet haar te vinden als ik mijn kleur op wil frissen.
Carolien over onzekerheid en minderwaardigheid
Neuscorrectie, rimpelbehandeling, facelift, liposuctie...
Je lichaam is vaak het eerste wat anderen van je zien, je gezicht, je figuur, je lengte, je huidskleur enz. Daarmee is het is dus een belangrijk communicatiemiddel, de ander kan een oordeel over je hebben vanwege je uiterlijk. Je kunt er zelf ook een oordeel over hebben. Hoe gevoeliger je hiervoor bent, hoe belangrijker het is om ‘er goed uit te zien’.
Het plaatje dat je van jezelf hebt is het lichaamsbeeld, en als je vindt dat daar veel op aan te merken is kan het een negatief lichaamsbeeld zijn.
Hoe onzekerder je bent over hoe je eruit ziet, hoe minder je jezelf accepteert zoals je bent, en dan spreken we van een negatief zelfbeeld.
Niet alleen het uiterlijk maar wie je van binnen bent is niet wat je wilt, er is sprake van een minderwaardigheidsgevoel.
Dit gevoel komt niet zomaar uit de lucht vallen maar is het gevolg van onzekerheid over jezelf, wie je bent en wie je wilt zijn (lees: hoe je eruit wilt zien).
De oorzaak hiervan kan divers zijn, bijvoorbeeld kan het voortkomen uit ervaringen die je hebt opgedaan in je jeugd, wanneer je verschijning en manier van doen aanleiding gaf tot pesten, of wanneer je altijd te horen kreeg dat je er toch niet bij hoorde. Hoe het ook zij, zulke boodschappen kunnen je je hele leven blijven achtervolgen.
Een specifieke groep is eetstoornissen. Teveel eten uit onvrede, of juist te weinig, kan een onvermogen zijn om met gevoelens om te gaan.
Mensen die problemen hebben met aanraken en daardoor een negatief zelfbeeld hebben kunnen ook te maken gehad hebben met seksueel of lichamelijk geweld.
Haptotherapie richt zich op het innerlijk, op wie je in wezen bent en niet op hoe je zou moeten zijn. Daarbij is het van belang dat er respect is voor je gevoelens en onzekerheden.
Alles draait om acceptatie van je gevoel, je lichaam, kortom, van jezelf.
Daarbij is ervaren wat je voelt en weten, accepteren dat het er mag zijn van essentieel belang.